Wykluczenie glutenu z diety

W ostatnich latach można zauważyć zdecydowanie większą dbałość o zdrowy styl życia, kondycję i sposób odżywiania. Wiele osób częściej korzysta z profesjonalnej pomocy trenerów personalnych oraz dietetyków, w trosce o dobre samopoczucie i ładną sylwetkę.

Dostępność produktów bezglutenowych

produkty bezglutenoweNiezmiernie ważne jest, aby przestrzegać diety, jeżeli takie zalecenia ze względów zdrowotnych zostały postawione. Z konkretnymi zaleceniami żywieniowymi oraz wykluczeniem wielu produktów z codziennej diety wiąże się nietolerancja glutenu – białka, które w indywidualnych przypadkach ma działanie alergizujące. Dolegliwości ze strony układu pokarmowego skłaniają do wykonania wszystkich niezbędnych badań i testów. Przejście na dietę bezglutenową wiąże się z dość dużymi zmianami w przygotowywaniu posiłków, jednak samopoczucie i zdrowie skłaniają do podjęcia tego wyzwania. W sklepach specjalistycznych a nawet dobrze wyposażonych marketach można zakupić rozmaite produkty bezglutenowe. Dostępne są różnego rodzaju mąki, mieszanki do wypieku, makarony, ryże i kasze. Każdy produkt bezglutenowy powinien być oznaczony za pomocą symbolu przekreślonego kłosa. Na etykiecie powinna się również znajdować informacja, że w składzie produktu nie występuje gluten. Szeroki asortyment produktów bezglutenowych zachęca do eksperymentowania z nowymi przepisami kulinarnymi. Wbrew pozorom, produkty bezglutenowe stwarzają dużą szansę urozmaicenia posiłków. Wystarczy jedynie poświęcić nieco czasu na poznanie ich specyfiki.

Dieta bezglutenowa wymaga pewnych wyrzeczeń. Podstawowe produkty, które są ogólnodostępne w sklepach (np. pieczywo pszenne) powinny być zamienione na takie, które nie będą zawierały glutenu. W miarę poznawania nowych produktów okazuje się, że ta dieta wcale nie musi być monotonna.

Eleganckie kreacje na różne okazje<< >>Wypoczynek w Wiśle