Aromatyczne ciastka jaglane

Jednym z najcenniejszych zbóż pod względem wartości odżywczych jest proso. Można z niego zrobić mąkę, płatki lub kaszę jaglaną, które mają szerokie zastosowanie w kuchni. Świetnie się nadają do wypieków ciastek, ciast i muffinek.

Jak wykorzystać płatki jaglane?

smaczne ciastka z płatków jaglanychJeżeli zależy nam na utrzymaniu zdrowej diety, to warto wybierać najlepsze jakościowo produkty spożywcze i samodzielnie przygotowywać posiłki. Słodycze są ogólnie dostępne w każdym sklepie, ale większość  nich zawiera szkodliwe substancje. Jeżeli chcemy jeść je bez wyrzutów, to najlepiej wybrać smaczne ciastka z płatków jaglanych, które zawsze apetycznie wyglądają. Wykorzystywane w ciastka płatki jaglane, powstają przez zgniecenie całego ziarna prosa. Charakteryzują się chrupkością i neutralnym smakiem, więc można je łączyć z dowolnymi składnikami. Najczęściej spotyka się je w kruchych ciasteczka, które są bardzo łatwe w przygotowaniu. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na wykorzystanie tychże płatków, dlatego nie powinniśmy mieć problemu z wykonaniem ciastek. Można je połączyć z odrobiną mąki tego samego rodzaju lub kokosowej, jajkiem, masłem, niewielką ilością cukru lub miodu i dodać kilka garści wiórków kokosowych. Wszystkie składniki się zagniata i układa małe kulki na blasze do pieczenia. Po około piętnastu minutach spędzonych w piekarniku nagrzanym do stu osiemdziesięciu stopni, ciastka jaglane powinny być gotowe. Jak widać przepis jest bardzo prosty i szybki. Ciastka mogą być świetną zdrową przekąską.

Takie słodycze nie generują wiele kalorii, a a to są bardzo zdrowe. Nie ma w nich chemii, cukru ani soli, więc spokojnie mogą je jeść dzieci i osoby będące na diecie. W sklepach ze zdrową żywnością można je dostać na wagę lub w niewielkich torebkach po 200 gramów.

Zakup eleganckich naszyjników z pereł<< >>Gromadzenie kabli miedzianych